Medvědí česnek, zdravá předzvěst jara

Medvědí česnek patří mezi první zelené lupení, které nám příroda po zimě posílá. Nejběžněji jej najdete ve vlhčích, spíše stinných místech. Na těchto prostorách vytváří typické a často velmi bohaté porosty. Vyskytuje se tedy nejčastěji v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatí svahů. Roste na vlhkých, písčitohlinitých až jílovitých půdách.

Kdy roste a jak jej co nejšetrněji sbírat?

Nejčastěji se sbírají sytě zelené listy zkraje jara, ponejvíce v měsíci duben. Listy vyrůstají z cibulky, která nedrží v zemi příliš pevně. Je tedy důležité sbírat velmi opatrně, abychom cibulku nepoškodili a zůstala i po sběru v zemi. Neméně důležité je ponechat každé rostlince pár lístečků, aby měla sílu vykvést. Ideálně ji těsně nad zemí odstřihnout. Medvědí česnek sbíráme nejlépe do proutěného či látkového košíku, textilního sáčku nebo tašky. 

Tím jak každoročně roste obliba této léčivky, vydává se na jaře do přírody stále více lidí, aby si listy rostliny nasbírali. Celkové množství rostliny, které si můžeme s přírody odnést, se určit nedá. Každý by si měl nejlépe odnést jen to, co spotřebuje pro svou vlastní potřebu. Mysleme na hojnost přírody, která nám své dary dobrovolně poskytuje a buďme k ní ohleduplní.

Jak nejlépe uchovat medvědí česnek?

Česnek medvědí určený k sběru roste pouze v předjaří. V tuto dobu si můžeme dopřávat jeho léčivých účinků do sytosti. Po další zbytek roku, zejména pak v zimě se můžeme z výjimečných účinků medvědího česneku těšit i nadále. Nejčastější možnosti jak medvědí česnek uchovávat pro pozdější použití je zmrazení, uložení česneku do oleje, pasta, bylinkové máslo, tinktura z medvědího česneku nebo zpracovat pesto a zmrazit jej ve formičkách na led. Medvědí česnek lze i usušit. Není to nijak těžké. Jeho lístky jsou tenké a příliš času k proschnutí nepotřebují. 

dreamstime_xxl_114154671

Léčivé účinky medvědího česneku

Medvědí česnek patří mezi nejvýznamnější životabudiče lidového lékařství. Léčivka obsahuje podobné prospěšné účinky, převážně silice se sirnými sloučeninami, jako ostatní druhy česneku. Tyto silice působí na lidské tělo v mnoha směrech. Další důležitou látkou, kterou v sobě medvědí česnek ukrývá je allicin. Rostlinka je přírodním antibiotikem, antioxidantem a má antimykotické účinky. Je bohatým zdrojem vitaminu C, dále obsahuje vitamíny A, B1, B2 a též glykosid a hořčin. Na rozdíl od klasického česneku medvědí  česnek obsahuje i chlorofyl, a tak je skvělým pomocníkem při jarních očistách. Za zmínku stojí také zajímavý obsah železa.

Medvědí česnek pomáhá v mnoha směrech

Napomáhá předcházet civilizačním chorobám. Ovlivňuje metabolismus cholesterolu a má pozitivní vliv na krevní tlak a stav cév. Úžasně čistí tělo a játra od škodlivých látek, detoxikuje ledviny a močový měchýř. Dále podporuje srdce, čistí krev a reguluje krevní tlak. Navíc příznivě pomáhá při chřipce a nachlazení. Je účinný také při mykozách, dále pak proti nadýmání a zácpě, proti střevním parazitům proti závratím, úzkosti a nespavosti.

Závěrem

Vydejte se do přírody a dívejte se co kolem roste. Objevujte s každým krokem nové bylinky, které se naučíte poznávat. Na místě, kde se bylina vyskytuje, nechte vždy několik jedinců, aby rostlina mohla i nadále prosperovat a množit se. Někdy ani nemusíte rostlinku utrhnout. Stačí jen na chvíli spočinout v její blízkosti, ztišit se, zaposlouchat se do hlasu svého nitra a nasát její sílu.