V únoru posilujeme ledviny

Únor je posledním zimním měsícem, a tak bychom měli většinu času i nadále věnovat odpočinku, uchovávaní energie i tepla. V tomto období jsou nejvíce ohroženy ledviny, které z pohledu tradiční čínské medicíny patří mezi nejdůležitější orgány v našem těle. Uchovávají vrozenou životní sílu a jsou kořenem jingu a jangu všech vnitřních orgánů.

Ledviny a jejich fyzické funkce

Ledviny slouží k očišťování krve a vylučování zplodin z těla. Také regulují množství tekutin a solí v našem těle.

Ledviny a jejich psychické funkce

K ledvinám se váže emoce strachu. Pokud často podléháme strachu a úzkosti, oslabujeme naši Qi a tělo se rychleji vyčerpává a unavuje. Při nízké energii míváme problém dokončit úkoly nebo obavy začít něco nového.

Onemocnění ledvin a příznaky

Zánět ledvin se projevuje častým močením, bolestmi při močení i nepříjemným zápachem. K těmto problémům se může připojit i bolest břicha, zad a zvýšená teplota. Při závažnější infekci se objevuje třesavka a nevolnost.

Jak předcházet onemocnění ledvin

Pro správnou činnost ledvin je důležitý pitný režim, díky kterému bude moč řídká, světlá, s nízkým obsahem minerálních látek a močoviny. Vylučování můžete podpořit i bylinkami, například břízou, přesličkou, zlatobýlem, vřesem, pampeliškou, kopřivou, lichořeřišnicí, meduňkou, listy jasanu a mnoho dalšími. Vyzkoušejte recepty na pročišťující i posilující odvary:

Ledviny pročišťuje: bříza, heřmánek, kopřiva a lapacho. Byliny míchejte stejným dílem. Příprava nálevu je jednoduchá. Jednu rovnou polévkovou lžíci bylinné směsi zalijte 1/4 l studené vody, uveďte do varu, nechte louhovat 10 - 15 minut a přeceďte. Pijte jeden šálek navečer. Můžete sladit akátovým medem pro lepší chuť.

Ledviny posiluje: jahodník, jitrocel a zlatobýl. Byliny míchejte stejným dílem. Příprava nálevu je jednoduchá. Jednu rovnou polévkovou lžíci bylinné směsi přelijte 1/4 l horké vody (těsně pod bodem varu), vše nechte louhovat 10 - 15 minut a přeceďte. Pijte jeden šálek obden.

Udržujte své ledviny v teple, odložte krátká trička a bundy a dejte přednost delším svetrům či kabátům. Dopřejte si také koupel, která by měla trvat 20-30 minut při teplotě vody 36-38°C.

Přednost dávejte i teplé stravě. Vhodné jsou fazole, které svým tvarem připomínají ledviny. Dále doporučujeme quinou nebo slzovku. Pro posílení ledvin a yangu jsou výborné také vlašské ořechy.

 

Pro správnou funkci ledvin nezapomínejte primárně na udržovaní tepla ve svém těle i v jeho okolí. Ledviny jsou nejaktivnější mezi 17 – 19 hodinou a právě v tuto dobu je vhodné je propláchnout bylinnými čaji nebo tinkturami. Zároveň se snažte minimalizovat stres, strach i úzkost. Dopřejte si alespoň mírný pohyb nebo se usaďte s dobrou knihou a vychutnejte si u toho šálek lahodného čaje.