Slzovka obecná

100,00 Kč

  • 250g
  • 400g
  • 1000g
  • 5000g

Zakoupením tohoto produktu získáte až 72 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 72 bodů , které mohou být převedeny na slevový kupón v hodnotě 14,40 Kč.


Slzovka obecná: Více informací

Slzovka obecná - bílá perla východu

Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, japonsky Hatomugi, čínsky Yi yi ren) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině a Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má také příznivý vliv na pleť.

Hlavní zaměření
Používá se k podpůrné léčbě při: - detoxikaci - celkovém zahlenění - zánětech močového měchýře - otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem - akné - bradavicích - mateřských znaménkách - střevních parazitech - kašovité stolici - průjmu

Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Má příznivý vliv na pleť.

Způsob použitíJe vhodná jako přídavek do kaší, polévek, salátů, nebo zdravotních čajů.

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  •     Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
  •     Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
  •     Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
  •     Posiluje energii Qi ledvin a plic


Z hlediska tradiční čínské medicíny příznivě působí u stavů jako například:

  •     Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se též k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění. Hlen je dle TCM výsledkem „špatného“ stravování, tedy téměř každý člověk je určitým způsobem tímto postižen a jeho „trubky se tak zanášejí…“ Dna, žlučníkové a ledvinné kameny a písek, angína pectoris,, revmatická onemocnění, artróza, metabolické syndromy (vysoký krevní tlak + obezita + srdeční nemoci + cholesterol + ateroskleróza), celiakie, Crohnova nemoc, ulcerosní kolitis… Dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto i pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu jako cysty, myomy, strumy, fibromy, různé druhy nádorů, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje „špatný" cholesterol.
  •     Posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.
  •     Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocech (po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic apod.).
  •     Má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se vnitřně k léčbě bradavic a při tvorbě mateřských znamének. Chrání před ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod.) a zpomaluje šedivění vlasů.
  •     Odvar ze slzovky se považuje za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty, neboť spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, upravuje průjmy (i chronické), váže na sebe toxiny, jež jsou produktem látkové výměny, a podporuje funkci jater.
  •     Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky.


Všichni známe ten pocit, kdy se cítíme jakoby nasáknuti a s pocitem tíže či únavy, jež nelze jen tak setřást. Slzovka to tzv. oplasknutí (či vyždímání nasáklé houby na mytí tabule) za nás udělá!

Popis dle tradiční čínské medicíny

Dávkování – 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)

Uplatnění v kuchyni:
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).

Vyzkoušejte sami...

  • Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3).
  • Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
  • Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
  • Výborná je s houbami připravený jako „kuba".

Inspirativní recepty:

Slzovková bramboračka
Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.

Slzovka se zeleninou a řasou
2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou například Kombu - urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály. Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit jako "Kubu", či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.


Slzovka se zeleninou
Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.

Čínská polévka se slzovkou
Jedno čerstvé kuře, 2,5 litru vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Mrkev se slzovkou
500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky - vaříme přibližně 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru. Doporučuje se jíst denně 250ml, za účelem odstranění hlenů a vlhkosti z organismu a pro zvyšení imunity. 60denní užívání účinně působí proti začinajícímu šedému zákalu. 

Pro posílení imunity
V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.

Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.



Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/slzovka-obecna-bila-perla-vychodu/

 

Více informací zde

Doprava zdarma při nákupu nad 1 500,- až k vám domů.