ProdejnaBylin Hořec žlutý kořen

od 69 Kč

Zvolte variantu

Co je hořké, to je zdravé. To rozhodně platí u hořce žlutého, který je nejhořčejší ze všech tuzemských léčivých bylin. Obsažené hořčiny povzbuzují metabolismus, podporují tvorbu slin a žaludečních šťáv a starají se o prokrvení trávicího traktu.

Lidé používali hořec již po staletí k boji proti zánětům a otokům a také k léčbě infikovaných ran. Na to však existuje málo vědeckých studií, ale i přesto můžeme čerpat z blahodárných účinků této léčivé byliny.

Můžete ho nalézt v horském podnebí Evropy, Asie a Ameriky. V České republice ani na Slovensku hořec není původní, ale pro farmaceutické potřeby a pro výrobu likérů byl vysazen například v Krkonoších, Krušných a Orlických horách a na Šumavě.

Detailní informace

váha: 50g
Skladem
Můžeme doručit do: 5.4.2024
69 Kč
váha: 100g
Skladem
Můžeme doručit do: 5.4.2024
129 Kč
váha: 250g
Skladem
Můžeme doručit do: 5.4.2024
269 Kč
váha: 500g
Skladem
Můžeme doručit do: 5.4.2024
519 Kč
váha: 1000g
Skladem
Můžeme doručit do: 5.4.2024
999 Kč

Detailní popis produktu

Složení a účinné látky hořce

Glykosidní hořčiny - amarogentin, gentiopikrin, gentiamarin. Dále také silice, cukry, třísloviny, alkaloidy, terpeny, slizy, pektiny, inulin a xanthony.

Účinky hořce

  • Celkový stav organismu
  • Osvěžení těla
  • Normální činnost trávicí soustavy
  • Podporuje chuť k jídlu
  • dle nařízení ES č.1924/2006 nemůžeme uvádět zdravotní účinky, proto výše uvedené léčivé účinky jsou formou tipů našich babiček a tradičního lidového léčitelství. Nejedná se o lékařské doporučení – vycházíme pouze informací z internetu, které nemusí být odborné.

Popis a vzhled

Jde o statnou bylinu, která dosahuje výšky kolem 50–110 cm. Tato vytrvalá rostlina má nevětvenou přímou lodyhu s vejčitými, až 30 cm dlouhými, namodrale zelenými listy, které jsou podobné listům kýchavice. Dolní děložní listy jsou krátce řapíkaté, zatímco horní listy jsou přisedlé. Listy mají výraznou žilnatinu. Lodyha hořce je tlustá a dutá. Květenství je vrcholové, žluté barvy a kvete od května do června. Po květu se koncem srpna a v září vytvoří semena. Plodem hořce je tobolka.

Příprava hořce

Kořen hořce připravujeme jako čaj, odvar jako tinkturu. Hořec se také používá při výrobě alkoholických nápojů jako jsou likéry a různé aperitivy, které podporují trávení.

TIP na přípravu čaje: 1 čajovou lžičku vsypte do ¼ l studené vody, přiveďte k varu a nechte krátce povařit. V zakryté nádobě se nechte 15 minut odstát a posléze sceďte. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Pijte 1 - 2x denně. Skladujte na suchém a temném místě.

Použití hořce

K podpoře trávení používali hořec již staří Řekové, Římané a Egypťané. Hořec totiž obsahuje gentianin, což je hořká látka podporující tvorbu slin a žaludečních kyselin a podporuje také látkovou výměnu.

Kousky kořenu hořce můžete žvýkat jako žvýkačku, Nejprve budou mírně hořké a poté si chuť oblíbíte.

Hořec nesmí používat osoby s žaludečními a dvanáctníkovými vředy, vysokým tlakem a těhotné ženy.

Nežádoucí nebo vedlejší účinky

Nejsou známy případy nežádoucích účinků ani kontraindikace s léky.

Další názvy hořce: Latinský název Gentiana lutea. Lidově se mu také říkalo postřelenec.

Výrobce: Prodejnabylin.cz

Užitečné odkazy:

I když se věnujeme aktualitě informací o našich výrobcích, výrobní předpisy se průběžně mění, a tak se mohou měnit složení, obsah živin, alergeny nebo dietetické informace. Vždy proto doporučujeme přečíst etiketu před použitím výrobku.

Doplňkové parametry

Kategorie: Byliny
Alergeny: Vegan, Vegetarián, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy, DIA

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: