PAMPELIŠKA KOŘEN Zobrazit větší

PAMPELIŠKA KOŘEN

Používá se pro podporu chuti k jídlu, tvorby žluče a močopudný prostředek. Uplatňuje se při špatné funkci žlučníku, žlučových kaméncích a zánětech žlučníku, zánětech močových cest a ledvinových kaméncích a při zánětu žaludeční sliznice s nedosta-tečnou tvorbou kyselin. Někdy se užívá šťáva z čerstvého kořenu. Doporuču

Více informací

30,00 Kč

  • 50g
  • 100g
  • 250g
  • 500g
  • 1000g

Zakoupením tohoto produktu získáte až 19 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 19 bodů , které mohou být převedeny na slevový kupón v hodnotě 3,80 Kč.


PAMPELIŠKA KOŘEN: Více informací

Popis:

Vytrvalá, až 50 cm vysoká mléčící bylina. Lodyha bez listů, lysá a ronící mléko, které zanechává na kůži hnědé skvrny. Listy v přízemní růžici velmi variabilní (laločnaté, zubaté, peřenoklané). Květy v jednotlivých úborech na dutých stvolech, jen jazykovité květy, žluté, zákrovní listeny nazpět ohnuté. Kořen kůlový, dlouhý a tlustý. Kvete v IV až VIII.

Stanoviště:

Louky, pastviny, okraje cest a polí, zahrady, dvory, meze, rumiště, ... , téměř všude.

Rozšíření:

V ČR velmi hojná, roste v celé Evropě a v západní Asii nebo snad v celém mírném pásmu Eurasie.

Léčitelství:

Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.
Sbírá se kořen (Radix taraxaci), někdy list (Folium taraxaci) nebo nať s kořenem (Radix taraxaci cum herba), velmi zřídka i květní úbory. Kořen se sbírá na jaře před rozkvětem (březen, duben), po omytí se rychle suší ve stínu nebo i na slunci, případně za umělého sušení při teplotách do 50 °C. Nedostatečně usušený kořen snadno plesniví, naopak suché kořeny bývají napadány červy nebo myšmi (proto skladovat v dobře uzavřených nádobách).
Droga povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně a žlučopudně a celkově je považována za posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Dle J.A.Zentricha příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Dále ji lze použít při léčbě močových kamenů, napomáhá při cukrovce (snižuje hladinu krevního cukru), při chronické únavě, při opuchlých lymfatických žlázách, při zvětšení sleziny, působí proti degeneraci kostí a chrupavek, pomáhá vyvolat menstruaci. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.
Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. Lze podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x denně po 1 až 2 čajových lžičkách. Zevně se někdy užívá proti nežidům či na hemeroidy.
V Antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater.

Další užití:

Mladé listy, které ještě neobsahují mléko, lze použít jako jarní salát se značným množstvím vitamínu C, který je vhodný zejména pro diabetiky (obsah inulínu). Pražené kořeny lze použít jako náhražku kávy stejně jako kořeny čekanky. Z rozkvetlých úborů se může připravovat pampeliškové víno nebo pampeliškový med.

Pampeliška v Českém herbáři z roku 1899:

Smetanka (pampeliška; Taraxacum officinale) roste na lukách a v zahradách jako plevel. Obsahuje bílé, hořké mléko. Mladé listy jedí se jako salát. Kvete po celé léto.

Rostlina ta působí na plíce, játra, střeva i močové ústrojí; čistí krev, a má-li působiti, musí užívání trvati 3—4 neděle. Šťáva z rostliny vytlačí se každého dne a užívá se jí po 2 lžících, z lodyhy vymačkaná šťáva čistí zrak. Smetanky užívá se s nejlepším prospěchem proti kurdějím, hostci, jaterním neduhům a j.

Další velmi zajímavé informace najdete zde:

http://www.uspesna-lecba.cz/rakovina/pampeliska-ma-necekane-lecive-ucinky-zastavuje-rust-rakovinnych-bunek/

 

Doprava zdarma při nákupu nad 1 500,- až k vám domů.