MATCHA TEA - Green Tea powder
Detailní popis produktu
Co je Matcha? Je to zelený práškový čaj s intenzivní a krásně zelenou barvou. Do kultury vstoupil před staletími a dodnes je považován za nejcennější druh čaje. Keře jsou před sklizní asi 30 dní zakryty, aby byly chráněny před slunečními paprsky. Listy pak začnou intenzivně produkovat chlorofyl (zodpovědný za intenzivní zbarvení listů) a aminokyseliny. V pozdější fázi se vybrané listy melou na jemný prášek. Při pití Matchy pijeme společně s nálevem tyto jemně mleté listy, které jsou zdrojem spousty cenných látek. To je tajemství Matchiny síly. Pijete s ním nejen nálev, ale i listy plné zdraví. Co dobrého obsahují? Obrovské množství antioxidantů, včetně zvláště silného EGCG, vykazující působivý protirakovinný účinek, katechiny neutralizující účinky volných radikálů v těle. Obsahuje kofein, a proto vám pomůže udržet se na nohou a osvěží vaši mysl!
Čínská Matcha se od japonské liší chutí a cenou. Jelikož stojí méně, využijete ho v kuchyni přidáním do různých druhů pečiva, hodí se k mléku. Tento intenzivně zelený prášek se používá i jako barvivo, které lze použít například do zmrzliny.
Použití
Jelikož matcha je čistý, přírodní, jemně mletý prášek, jeho použití jako ingredience je téměř neomezené. Mezi oblíbené použití patří zmrzlina ze zeleného čaje, gelato, ovocné nápoje, latté a čokolády.
Zmrzlina a gelato
Na zmrzlinu a gelato se zeleným čajem postačí 1,3% až 2% koncentrace matchy rozmíchané se základem z bílé tekutiny pro vytvoření bohaté příchuti a barvy zeleného čaje.
Kvalitativní spektrum matchy
Tři elementy odlišují matchu od běžných práškových zelených čajů:
1. Chuť: Matcha je sladká a jemná, s pouhým náznakem svíravosti. Sladkost je
způsobena přirozeně se vyskytujícími L-theaninovými aminokyselinami a
rostlinnou vlákninou. Na druhou stranu běžný práškový zelený čaj obvykle
postrádá aktivní aminokyseliny, což vede k poměrně nevýrazné a hrubší chuti.
2. Barva: Matcha je smaragdově zelená, zatímco práškový zelený čaj je často
žluto-hnědý. Je to proto, že kvalitní matcha se mele na jemný prášek na pomalu
se otáčejících žulových mlecích kamenech. Tření je minimální a čajové listy se
během tohoto procesu „nepálí“, takže si mohou zachovat chlorofyl. Oproti tomu
běžný práškový zelený čaj se často mele na prášek pomocí tlaku vzduchu. Tření
způsobené tímto procesem listy „rozvaří“, takže získávají žluto-hnědou barvu.
3. Nutriční profil: Díky vysoké koncentraci L-theaninových aminokyselin
dodává matcha většině uživatelů jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6
hodin. U práškových zelených čajů je však aminokyselin poměrně méně a nemají
stejné vlastnosti.
Antioxidanty v zeleném čaji matcha
Čaje mleté na žulových kamenech obsahují nejvyšší koncentraci antioxidantů v porovnání se všemi doposud známými přírodními druhy ovoce a zeleniny. Test kapacity odbourávání volných radikálů (ORAC)1 je vědecky řízený soubor experimentů vyvinutých ministerstvem zemědělství USA (USDA) a Tufts University k posouzení antioxidačních vlastností potravin a nápojů. Výsledek testů ORAC pomáhá standardizovat, kvantifikovat a objektivně srovnávat antioxidační vlastnosti různých potravin a nápojů. Výsledky posledních testů ORAC ukázaly,
že jeden gram tradičního zeleného čaje matcha obsahuje 1384 jednotek ORAC. Při srovnání
s ovocem a zeleninou, které jsou bohaté na antioxidanty, ale také při porovnání s hlavními superpotravinami tradiční zelený čaj matcha jasně vyniká nad všemi ostatními.
Země původu: Čína
Příprava čaje matcha
Časen – bambusová metlička k přípravě čaje matcha
1/2 čajové lžičky čaje našlehejte s horkou vodou(75 °C) v misce bambusovou metličkou na nefritově zelenou pěnu. Řídká napěněná kaše po chvilce zhoustne nabobtnáním částeček lístků. Čaj matcha obsahuje všechny účinné látky a plný aromatický celek čajového listu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zelené čaje |
---|---|
Alergeny: | Vegan, Vegetarián, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy, DIA |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.