Chia semínka, superpotravina od Indiánů

Pokud uslyšíte název šalvěj hispánská, pravděpodobně vám to nepřijde nijak známé. Ovšem určitě jste už slyšeli o chia semínkách. Chia je semínko z pouštní rostliny šalvěj hispánská, která je pěstována ve Střední Americe a je známá už od dob Aztéků. Ti tuto rostlinku používali nejen ke konzumaci, ale i jako platidlo.

K čemu jsou chia semínka dobrá

Chia semínka patří mezi takzvané superpotraviny, obsahují vitamíny, minerály, vápník, antioxidanty a omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem vlákniny. Jsou bohatým zdrojem energie, můžeme je přirovnat k energetickým nápojům. Proto konzumujte chia semínka raději jen ráno, pokud nechcete očekávat bezesné noci. Zasytí vás na dlouhou dobu a poskytnou vám potřebnou energii. Jsou vhodná pro vegetariány a vegany, kterém poskytnou potřebné zdroje důležitých živin. Ve veganské kuchyni se chia semínka používají jako pojivo místo vajec. Chia semínka mohou snižovat krevní tlak a ovlivňovat hladinu cukru v krvi, proto by si na jeho konzumaci měli dát pozor lidé s nízkým tlakem a diabetici. Díky vysokému podílu vlákniny může jejich nadměrná konzumace způsobovat nepříjemné střevní obtíže.

Jak jíst chia semínka

Chia semínka mají vysoce hydrofilní vlastnosti, jež patří k nejdůležitějším znakům působení na lidské tělo. Mají schopnost na sebe vázat vodu a vytváří tak hustý gel. Dokáží absorbovat až dvanáctinásobek své hmotnosti v tekuté podobě. Pokud si chcete připravit tento gel, smíchejte 1 díl chia semínek s 5 díly vody či rostlinného mléka. Nechejte aspoň 20 minut odležet.

Stejným principem semínka chia vytváří gel v lidském žaludku při styku s žaludečními šťávami. Pokud jsou tedy semínka konzumována zvlášť, je vhodné je navíc zapít tekutinou. Tento jemný gel ze semínek chia v žaludku působí jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tato funkce semínek chia je velmi přínosná pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, ale stejně tak pro širokou veřejnost včetně dětí, těhotných žen a kojících matek.

Zdravé a chutné recepty s chia semínky

Chia puding: budete potřebovat 200 ml rostlinného mléka a 2 lžíce chia semínek. Mléko s chia semínky zamíchejte a nechce přes noc v lednici. Puding můžete ozdobit sušeným ovocem, ořechy a oříšky nebo dochutit přírodním sirupem.

Chia sušenky s banánem: budete potřebovat 1 hrnek ovesných vloček, 1 ks banánu, 1 ks vejce a 2 lžíce chia semínek. Všechny suroviny smíchejte dohromady, aby se vám utvořilo těsto. Lžící vytvarujte placky a ukládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, přibližně 15 minut.

Chia semínka jsou skvělý životabudič, pomohou vám udržet energii v organismu po celý den, přispívají k vnitřní hydrataci a napomáhají při fyzických výkonech. Vyzkoušejte sami tuto superpotravinu z Mexika a přesvědčte se o všech jejich benefitech.

Kopie návrhu Kopie návrhu Green Illustrations Foods For Healthy Hair Checklist Instagram Post (1080 × 480 px) (2)