Jarní očista těla i duše za pomoci bylinek

Zima se loučí a příroda se začíná probouzet s hřejivými paprsky jarního slunce. Avšak po dlouhé zimě se někdy dostavuje i takzvaná jarní únava. Krátké dny, špatná strava, nedostatek pohybu - to vše má negativní vliv na naše tělo a organismus. Nepropadejte panice, s našimi tipy toto období lehce zvládnete.

Jak se projevuje jarní únava?

Mezi typické příznaky jarní únavy patří bolesti hlavy, kloubů i svalů, vyčerpanost organismu, negativní myšlenky a úzkost. Tyto stavy dokážou člověka nehezky potrápit, jedná se ovšem o běžnou reakci našeho organismu na dlouhou zimu. Nedostatek světla způsobuje i menší produkci hormonu dobré nálady, díky špatné stravě a přejídání se máme i méně vitamínů, minerálů a enzymů v těle, a nedostatek pohybu utlumuje náš organismus.

Jak na jarní očistu těla?

S jarní únavou se skloňuje slovní spojení detoxikace organismu. Co to znamená? Tělo se pročistí, zbaví se negativních látek, které mají neblahý vliv na naše zdraví. Velký důraz klademe na naše stravovaní. Důležité je podpořit naše játra, ledviny a střeva. S tím nám pomůžou připravené bylinné směsi nebo si připravíme odvar doma z následujících bylinek – pampeliška, třapatka nachová, sedmikrásky, kopřiva a bříza.

Do svého jídelníčku zakomponujte více ovoce, zeleniny a vlákniny. Vhodným pomocníkem je psyllium, které je zdrojem vlákniny a napomáhá k vylučování nestrávených zbytků potravy z našeho těla. Proti únavě a vyčerpání bojují vitamíny C, D a B. Můžete je přijímat v potravě nebo ve formě doplňků stravy. Doporučujeme i hořčík, který podporuje nervovou soustavu. Nezapomínejte na pravidelný pohyb, správné dýchání a také relaxační aktivity. Skvělou volbou pro odpočinek může být i teplá koupel, kterou si zpestříte koupelovou solí nebo kapkami éterických olejů.

Hubnutí jako bonus při detoxikaci

Při očistě těla a organismu dochází také k procesu hubnutí. Kopřiva, pampeliška, bez, bříza, máta, tužebník, vřes nebo fenykl mají čistící a odvodňovací účinek. Stejně prospěšné je i maté, zelený čaj nebo bylina hercampuri.

Nápomocné jsou i bylinné tinktury, které si kapete do vody či čaje a mohou se užívat dlouhodobě. Přebytečnou vodu z těla odstraňuje také slzovka obecná. Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek, salátů i čajů.

Dejte svému tělu čas a prostor pro odpočinek a detoxikaci. Využijte teplé jarní paprsky slunce pro načerpání serotoninu i vitamínu D. A v neposlední řadě si dopřejte lehkou a pestrou stravu, která vaše tělo vyživí i odlehčí.

Kopie návrhu Kopie návrhu Green Illustrations Foods For Healthy Hair Checklist Instagram Post (1080 × 480 px) (2)