V březnu podpořme žlučník

Po zimních měsících a elementu vody, nastupuje březen s vládnoucím elementem dřeva. Značí růst, pevnost i optimismus. Předzvěst jara je také krokem k novým cílům a změnám. S tímto měsícem je spojený žlučník, který napomáhá naším životním rozhodnutím.

Žlučník a jeho funkce

Žlučník je orgán, který se nachází v blízkosti jater a slouží k ukládání a uvolňování žluči, která pomáhá trávit tuky v potravě. V tradiční čínské medicíně je žlučník spojen s emocionálními stavy jako je hněv a podrážděnost, a také se považuje za důležitý orgán pro detoxikaci a čištění těla.

Onemocnění žlučníku

V tradiční čínské medicíně se žlučník nachází v systému meridiánů, které jsou důležité pro proudění energie v těle. Pokud je tok energie v meridiánech žlučníku narušen, může to vést k různým zdravotním problémům, jako jsou bolesti hlavy, závratě, únava, nevolnost a zažívací potíže. Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří žlučové kameny a zánět žlučníku. Žlučové kameny jsou tvrdé kusy, které se vytváří v žlučníku. Často nemusí způsobovat žádné příznaky, ale pokud se kámen zablokuje v žlučovodu, může způsobit bolest, zvracení, nevolnost a horečku. Zánět může být způsoben infekcí, která může být způsobena bakteriemi nebo viry. Příznaky zánětu zahrnují bolest v břiše, nevolnost, zvracení, horečku a únavu.

Jak předcházet onemocnění žlučníku

Zejména strava bohatá na vlákninu, ovoce a zeleninu může pomoci snížit riziko vzniku žlučových kamenů. Zároveň pijte dostatečné množství vody a omezte alkohol i kofein.

Existuje několik bylin, které se tradičně používají ke zlepšení funkce žlučníku a snížení rizika jeho onemocnění. Například: Ostropestřec mariánský podporuje funkci jater a žlučníku a pomáhá zlepšit odtok žluči. Artyčok kardový stimuluje tvorbu žluči a podporuje jeho proudění. Mléč snižuje zánět v játrech a žlučníku, což může zlepšit jejich funkci. Šalvěj lékařská obsahuje látky, které podporují detoxikaci jater a žlučníku. Třezalka tečkovaná podporuje detoxikaci jater a má protizánětlivé účinky, což může pomoci při zánětu žlučníku. Pelyněk pravý obsahuje hořké látky, které mohou pomoci stimulovat tvorbu žluči a podporovat funkci žlučníku. Kurkuma kořen má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a může pomoci snížit záněty a podporovat zdraví žlučníku.

Recepty na přípravu čaje

Pokud rádi popíjíte čaj a potřebujete zklidnit žlučník, může vám být nápomocná bylinná směs, kterou si připravíte z jednoho dílu pelyňku, řepíku a šalvěje. Přidáte dva díly jablečníku a tři díly mařinky a světlíku. Pijete šálek denně.

Při zánětu žlučníku neuděláte špatně, pokud sáhnete po jednom dílu kopřivy, máty a šalvěje, po dvou dílech smilu. Pijete půl šálku ráno a večer, nejlépe nalačno.

Na žlučové kamínky a písek pomůže nálev z jednoho dílu kozlíku, máty, pelyňku a dvou dílů meduňky. Užíváte dva šálky denně při záchvatech. Pokud trpíte záchvaty žlučových cest, vytvořte si nálev z jednoho dílu bazalky, chmele, majoránky, tří dílů třezalky, šesti dílů potočnice. Užívejte 1 - 3 šálky denně.

A tak nepotlačujte své emoce, buďte odvážní, věřte si a následujte nové začátky v životě. Očistěte také tělo od tuků nastřádaných v zimě a posilněte žlučník, který má nenahraditelnou funkci v našem organismu.