Kešu oříšky, skrytý poklad mezi ořechy

 AKCE (11)

Kešu oříšky jsou v poslední době stále oblíbenější potravinou a to nejen pro jejich lahodnou chuť, ale také pro množství prospěšných látek, které obsahují. Tyto oříšky pocházejí původně z Brazílie, ale nyní se pěstují na plantážích v tropech a subtropech po celém světě.

Co se skrývá v kešu oříšcích

Jednou ze zajímavostí těchto oříšků je to, že jsou součástí plodu nazývaného kešuové jablko. Když dozrají, plod spadne na zem a oříšky se samy osvobodí.

A to není vše - tyto oříšky mají také mnoho zdravotních benefitů. Mají nízký obsah tuku a jsou plné mononenasycených a polyenových mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a zlepšují kardiovaskulární zdraví. Dále obsahují antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály a posilují imunitní systém.

Kešu oříšky mají oproti jiným ořechům nižší obsah tuku a jsou bohaté na minerály, jako jsou hořčík, železo, zinek a fosfor. Dále obsahují vitamíny skupiny B a E, které jsou důležité pro zdraví kůže, vlasů a nehtů.

Je však důležité si uvědomit, že kešu oříšky mohou obsahovat malé množství toxinu zvaného urushiol, což může způsobit kožní vyrážky a podráždění. Pokud tedy máte alergické příznaky, jako je svědění, otok nebo kopřivka, měli byste konzumaci kešu oříšků okamžitě přerušit a vyhledat lékařskou pomoc.

Energetické hodnoty kešu oříšků

Kešu oříšky jsou malé energetické bomby, protože obsahují hodně kalorií - cca 553 kcal na 100 g. To znamená, že byste si měli dávat pozor na jejich konzumaci, pokud sledujete svůj příjem kalorií. Ale nebojte se, kešu oříšky obsahují zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a polynenasycené tuky, které jsou pro naše tělo prospěšné. Obsahují také bílkoviny, které jsou důležité pro stavbu svalů a enzymatické procesy v těle.

Dále obsahují přibližně 30,2 g sacharidů na 100 g, což je důležité pro ty z nás, kteří sledují příjem sacharidů. Celkově jsou kešu oříšky skvělou potravinou pro ty, kteří hledají zdravou a výživnou stravu.

 

 

Chutné recepty s kešu oříšky

Kešu oříšky jsou skvělou přísadou do mnoha receptů a můžete je použít do sladkých i do slaných pokrmů. Vyzkoušejte jednoduché recepty s těmito lahodnými oříšky.

Kešu máslo: jednoduše rozmixujte sušené kešu oříšky a vytvořte tak lahodné máslo, které může být skvělou náhradou za klasické máslo.

Kešu sýr: smíchejte kešu oříšky s olivovým olejem, citronem a bylinkami a vytvořte tak zdravý a chutný rostlinný sýr.

Kešu smoothie: smíchejte kešu oříšky s ovocem, zeleninou a mlékem nebo rostlinným nápojem a vytvořte tak výživné a zdravé smoothie.

Kešu slanina: namočené kešu oříšky osmažte na pánvi s kořením a vytvořte tak skvělou slanou svačinku, která nahradí klasickou slaninu.

Kešu dezert: použijte kešu oříšky jako základ pro raw dezerty, jako jsou například dorty, sušenky nebo čokoláda.

Vaše fantazie při přípravě jídel s těmito oříšky je neomezená, takže neváhejte a vyzkoušejte některý z těchto receptů nebo si vytvořte své vlastní recepty.

Jak kešu oříšky skladovat

Správným skladováním kešu oříšků se může prodloužit jejich trvanlivost a udržet jejich čerstvost. Vyzkoušejte tyto tipy pro skladování kešu oříšků a vychutnejte si je co nejdéle.

  1. Skladujte je v suchu: Vlhkost může způsobit, že kešu oříšky se kazí nebo plesniví, proto je důležité je uchovávat v suchém prostředí.
  2. Skladujte je chladu: Skladování kešu oříšků v ledničce může prodloužit jejich trvanlivost. Ujistěte se, že je ukládáte do uzavřené nádoby, aby se do nich nedostala vlhkost.
  3. Uchovávejte je v uzavřené nádobě: Kešu oříšky by měly být skladovány v uzavřené nádobě, aby se do nich nedostala vlhkost ani vzduch. Skladujte je v suché, uzavřené nádobě, aby nebyly vystaveny vlhkosti.
  4. Skladujte je odděleně: Aby vám kešu oříšky nepohltily okolní pachy z jiných potravin, skladujte je odděleně.
  5. Skladujte je v mrazáku: Pokud chcete své kešu oříšky skladovat na delší dobu, můžete je uskladnit v mrazáku. Jen je nezapomeňte dát do uzavřené nádoby a před použitím je rozmrazte.

 

AKCE (12)

 

Kešu oříšky jsou pokladem, který nám nabízí sama příroda. Jejich zajímavý vzhled, bohatý obsah živin a vynikající chuťové vlastnosti dělají z těchto oříšků nejen lahodnou pochoutku, ale také zdroj zdraví pro naše tělo. Pokud toužíte po něčem novém a zajímavém v kuchyni, neváhejte a vyzkoušejte si tyto oříšky jako surovinu do svých receptů nebo si je dejte jako zdravou svačinku.

Zařaďte kešu oříšky do svého jídelníčku a objevte všechny úžasné vlastnosti, které je dělají tak zvláštními a jedinečnými!