Jak podpořit zdraví svého srdce v květnu

Květen je měsícem lásky a tak není překvapením, že se s tímto měsícem pojí naše srdce. Během tohoto období si uvědomujeme, jakou důležitou roli hraje tento orgán nejen v našem fyzickém zdraví, ale také v tom emocionálním a duchovním. Naučte se správně pečovat o své srdce a rozpoznejte signály, které nám posílá, abychom se o něj starali s láskou a úctou.

Funkce srdce

Naše srdce je úžasný orgán, který nám umožňuje žít a milovat. Tento sval se schovává za našimi plícemi a chrání ho hrudní koš. Jeho hlavní funkcí je pumpování krve do celého těla a dodávání mu kyslíku a živin, které potřebujeme k životu. Ale to není vše, co srdce dělá. Také reguluje krevní tlak, udržuje rovnováhu elektrolytů v těle a pomáhá odstraňovat odpadní látky z našeho těla. Je to důležitý orgán, který je neustále v pohybu. Srdce má také velmi důležitou emocionální funkci. Je symbolem lásky, naděje a síly. Když milujeme, náš tep se zrychlí a srdíčko začne bít rychleji. Pokud jsme ve stresu, srdce buší jako o závod. A když jsme šťastní a spokojení, naše srdíčko běží jako správně nastavené hodiny.

Onemocnění srdce

Srdce je náš nejdůležitější orgán, který je neustále v pohybu od narození až do smrti. Proto si zaslouží velkou péči a starostlivost. Bohužel, mnoho z nás si začne uvědomovat důležitost svého srdce až poté, co se něco pokazí. Srdeční choroby jsou v současnosti jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Je důležité, abychom si uvědomili, jakou roli srdce hraje v našem životě, a poskytovali mu potřebnou pozornost.

Srdeční choroby ovlivňují srdce i cévy. Mezi nejčastější srdeční onemocnění patří ischemická choroba srdeční, srdeční selhání, arytmie a srdeční infarkt. Ischemická choroba srdeční je způsobena zúžením nebo zablokováním koronárních tepen, které dodávají kyslík a živiny do srdce. To může způsobit bolest na hrudi, dušnost a únavu. Srdeční selhání je stav, kdy srdce nedokáže pumpovat dostatek krve do těla, což může vést k otokům, dušnosti a únavě. Arytmie je porucha srdečního rytmu, která může být neškodná, ale také může způsobit vážné problémy. Srdeční infarkt je stav, kdy se koronární tepna zcela uzavřena, způsobí poškození srdce a může vést k srdečnímu selhání nebo dokonce smrti.

Srdce z pohledu tradiční čínské medicíny

Pro tradiční čínskou medicínu je srdce symbolem lásky a radosti. Naše srdce nejenže pumpuje krev do celého těla, ale také ovládá naši emocionální rovnováhu. Když je srdce v harmonii, cítíme se šťastní a plní energie. Ale když něco naruší pohodu našeho srdce, mohou nastat různé problémy, jako je například nespavost, úzkost nebo deprese. Tradiční čínská medicína klade důraz na udržení rovnováhy mezi srdcem a myslí a nabízí mnoho technik, jak toho dosáhnout. Akupunktura, bylinky či meditace jsou jen některé z technik, které mohou pomoci udržet naše srdce v dobré kondici a dosáhnout rovnováhy mezi tělem a duší.

 

Jak předcházet onemocnění srdce

Jak můžeme poskytnout svému srdci správnou péči? Základem je především zdravý životní styl, který zahrnuje pravidelnou fyzickou aktivitu, zdravou stravu, kvalitní pitní režim a dostatek spánku. Pomoc můžete hledat také v přírodě a to v podobě bylinek, které mají blahodární vliv na zdraví našeho srdce.

Hluchavka bílá - bylinka s výraznou vůní je známá pro svůj relaxační účinek na nervový systém. Tato bylina může pomoci snížit úzkost i napětí a také podpořit zdravý spánek.

Bříza - v tradiční medicíně se využívá zejména kvůli svému detoxikačnímu účinku. Pomáhá odstranit škodlivé látky z těla a podpořit správnou funkci ledvin a močových cest.

Fenykl - tato bylina napomáhá snížit nadýmání a podporuje trávení. Fenykl se také používá k léčbě menstruačních problémů a podporuje produkci mateřského mléka. Bez černý - keř, který je známý pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Květy bezu se často používají k léčbě nachlazení a chřipky a mohou také pomoci snížit horečku a podpořit imunitní systém.

Kontryhel - rostlinka je známá pro své protizánětlivé a analgetické účinky. Tato bylina napomáhá snížit bolesti svalů a kloubů a také podporuje hojení ran.

Třezalka - bylina, která se tradičně používá k léčbě deprese a úzkosti. Třezalka se také používá k léčbě kožních problémů a jako přírodní antidepresivum.

Hloh - bylina, která je tradičně používána k podpoře zdraví srdce a cév. Hloh obsahuje látky, které pomáhají zlepšovat krevní oběh a snižovat krevní tlak. Kromě toho může hloh také pomoci uklidnit nervy a zlepšit kvalitu spánku. Tip! Čaj pro posílené srdce: 1-2 čajové lžičky listů s květy hlohu zalijte 250 ml horké vody, nechte 15 minut louhovat a poté nálev sceďte. Pijte 2 - 3x denně po doušcích.

Jahodník - rostlina, která obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, draslík a hořčík. Jahodník může pomoci zlepšit zdraví srdce a podporovat imunitní systém. Plody jahodníku jsou také vynikajícím zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před poškozením.

Mochna husí - bylina, která se používá k podpoře zdraví trávicího traktu. Mochna husí obsahuje látky, které pomáhají snižovat zánět a podporují hojení sliznic v trávicím traktu. Tato bylina také může pomoci snížit bolesti hlavy a migrény.

Osrtružiník - bylina, která se používá k léčbě nachlazení a bolesti v krku. Obsahuje mnoho vitamínu C, který podporuje imunitní systém a pomáhá tělu bojovat proti infekcím. Ostružiník také obsahuje třísloviny, které mohou pomoci zklidnit podrážděnou kůži a podporovat hojení ran.

Srdečník – bylinka, která se v tradiční medicíně využívá jako prostředek proti srdečním chorobám a krevním cévám již po staletí. Obsahuje látky, které mají protizánětlivé a protisklerotické vlastnosti.

Jinan dvoulaločný (gingko biloba) - tradiční bylinka používaná v čínské medicíně po staletí jako přírodní prostředek pro zlepšení paměti, koncentrace a snížení únavy.

Rozmarýn - aromatická bylinka, která se používá jako koření v kuchyni, ale také napomáhá zlepšení paměti a stimuluje krevní oběh.

Zdravé tuky pro srdce

Nejenom bylinky jsou prospěšné pro naše srdce. Také některé druhy ořechů a semínek jsou skvělým zdrojem výživných látek, jako jsou zdravé tuky, vitamíny a minerály, a napomáhají správné činnosti našeho srdce. Vlašské ořechy jsou bohaté na nenasycené tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chrání srdce před rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Mandle pomáhají chránit srdce, díky svému obsahu antioxidantů a vitamínu E. Lněná semínka, dýňová semínka a chia semínka jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce, jelikož snižují zánět a zlepšují krevní oběh. Ořechy a semínka jsou tedy nejen chutné, ale také velmi prospěšné pro zdraví našeho srdce.

 

 

Naše srdce je náš nejcennější poklad v těle, který si zaslouží nejlepší péči. Zahrňte do svého jídelníčku potraviny prospěšné pro zdraví srdce, nezapomínejte na pitný režim, dostatečnou fyzickou aktivitu, ale také dostatek spánku a odpočinku. Mějte radost z toho, co jíte a co děláte, a vaše srdce vám bude vděčné za každou péči, kterou mu věnujete.