Objevte benefity za studena lisovaných rostlinných olejů pro naše zdraví

V každé kuchyni najdeme nějaký druh oleje, většinou se jedná o klasiky jako je olej slunečnicový nebo řepkový, někdy i olivový. Existuje ovšem mnoho více druhů rostlinných olejů, které jsou vhodné pro teplou i studenou kuchyni. Navíc jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, podporují metabolické procesy, zlepšují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a jsou bohaté na energii a antioxidanty. V naší nabídce najdete širokou škálu olejů, které jsou vhodné na vaření, smažení, pečení, ale i jako masky na obličej a vlasy.

Lněný olej

Lněný olej patří mezi jedny z nejlepších olejů. Získává se ze zralých lněných semínek listovaných za studena. Je bohatou studnicí vitamínů (A, B, D, E, F) a esenciálních nenasycených mastných kyselin omega 3 (tuky, které si tělo nedokáže samo vyrobit) a omega 6. Je prokázáno, že tyto tuky jsou účinné při prevenci cévních chorob, snižují cholesterol v krvi a snižují riziko vzniku infarktů. Dále ochraňují buněčnou membránu před škodlivými vlivy a propouštějí potřebné živiny do buněk. Lněný olej je vhodný pro studenou kuchyni, zejména do salátů.

„Rostlinné oleje lisované za studena uchovávají nepřeberné množství prospěšných látek a živin. Kromě nenasycených mastných kyselin obsahují oleje široké spektrum minerálů, vitaminů a dalších důležitých prvků. Každý olej lisovaný za studena má svoje specifika prospěšná pro naše těla i duši.“

Kopie návrhu Kopie návrhu Green Illustrations Foods For Healthy Hair Checklist Instagram Post (1080 × 480 px) (2)

Konopný olej

Přestože vás může jeho název trochu vystrašit, nemusíte se vůbec obávat halucinogenních účinků konopného oleje. Tento olej se získává lisováním semínek rostlin z rodu konopí (Cannabis sativa). Za studena lisovaný konopný olej má nazelenalou barvu a příjemnou oříškovou chuť i vůni. Obsahuje esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6, vitamíny (A, D, E) a minerály (vápník, hořčík, draslík, železo). Konopný olej dochutí vaše saláty, můžete ho přidat do pomazánek nebo smoothie.

Kokosový olej

Kokosový olej je trend posledních let a právem je nazývám zázrakem z přírody. Získává se z kokosovníku ořechoplodného (Cocos nucifera) a má nízkou teplotu tání. Obsahuje vitamíny (A, C, E) a neobsahuje cholesterol. Je skvělým zdrojem energie, stačí pár lžiček a dokáže vás zasytit na několik hodin. Kokosový olej se využívá v kuchyni, je skvělý na smažení, jelikož se nepřepaluje. Navíc je skvělý pomocník v péči o celé tělo. Můžete si připravit výživnou masku na vlasy, masírovat suchou a atopickou pokožku nebo si s ním bělit zuby.

Ostropestřecový olej

Olej z ostropestřce mariánského si díky lisováním za studena uchovává důležité minerální látky a vitamíny (A, B, E, D). Je zdrojem nenasycených mastných kyselin a především je silným antioxidantem. Obsahuje silymarin, který přispívá k regeneraci jater. Ostropestřecový olej se používá v kosmetice, v teplé i studené kuchyni, ovšem dá se užívat i samostatně pro posílení organismu. Doporučují se 2 čajové lžičky denně.

Rostlinné oleje lisované za studena obsahují zdraví prospěšné látky, minerály, vitamíny a především nenasycené mastné kyseliny chránící naše buňky. Na rozdíl od živočišných olejů, které obsahují nasycené tuky, se při užívání rostlinných olejů nemusíte bát nadváhy nebo zvýšeného cholesterolu. Tyto oleje můžete užívat nejen vnitřně, ale stejně tak prospěšné jsou i pro vaši pokožku a vlasy. Regenerují a zvláčňují kůži, napomáhají při ekzémech a stabilizují přirozený kožní film. Zařaďte tedy do své každodenní vnitřní i vnější péče kvalitní rostlinné oleje lisované za studena.

Kopie návrhu Kopie návrhu Green Illustrations Foods For Healthy Hair Checklist Instagram Post (1080 × 480 px) (2)