Superpotraviny 1.část

Avokádo, brokolici a borůvky už snad zná každý, ale jsou i jiné super potraviny, které nás uzdraví, nabijí energií a pomohou s udržením váhy.

Camu Camu

Camu Camu je ovoce z amazonského deštného pralesa s vysokým obsahem vitamínu C. V plodech je obsazen také vápník, draslík, železo, riboflavin (vitamín B2), niacin (vitamín B3), fosfor, bílkoviny a aminokyseliny. K sehnání je ve formě prášku nebo kapslí.

Jak ho použít?

Pokud vám nevyhovuje polykání kapslí, je nejlepším řešením prášek, pomocí něhož připravíte osvěžující nápoj. Postačí vám jedna lžička prášku rozmíchaná ve vodě nebo ho můžete použít k ochucení jogurtů, dezertů anebo zmrzliny.

Jak Vám prospěje a kde ho koupit?

Camu camu obsahuje 30-60x více vitamínu C než je v pomerančích. Jedná se o nejlepší přírodní lék proti virovým a zánětlivým onemocněním. Můžete také často zaslechnout o jedinečné „anti-aging“ medicíně, neboť zpomaluje procesy stárnutí buněk všech orgánů, pokožky a celého organismu. K dobrým vlastnostem také patří zmírnění bolesti při migréně. Koupit jej můžete v e-shopech se zdravou výživou.

Kokosová voda               

Co to je?

Jedná se o tekutinu, která pochází ze středu mladých zelených kokosů, před tím než začnou tvořit bílou dužninu. Ořechy obsahují kolem 200ml až 1l kokosové vody. Pravá „kokoska“ neobsahuje tuky, cholesterol a má nízký obsah kalorií a neobsahuje umělá barviva.

Jak ji použít?

Nejideálnější doba pro pití je během nebo po cvičení. Tělo potřebuje hydrataci a doplnění sacharidů. Dobré řešení je to pro osoby, které nesnesou pití čistě vody. Ale nedoporučuje se pít nepřetržitě, neboť jedna sklenice obsahuje 43 kalorií. Mnoha ženám také pomáhá v těhotenství, kdy potlačuje nevolnost a někteří tvrdí, že je vhodná i na kocovinu.

Jak Vám prospěje a kde ji koupit?

Kokosová voda obsahuje mnohem méně kalorií než kterékoli jiné sportovní nápoje. Obsahují méně sodíku a draslíku a také lehce stravitelné sacharidy ve formě cukru a elektrolytů. Pozor si však dejte na nekvalitní výrobky z koncentrátů nebo doslazené. Zaměřte se na vodu neochucenou a bez přidaných cukrů. V dnešní době už ji seženete běžně v supermarketech anebo specializovaných obchodech či e-shopech.