V lednu pečujme o močový měchýř

V zimním období příroda odpočívá a regeneruje se. V lednu je dle tradiční čínské medicíny nejcitlivějším orgánem močový měchýř, který je důležitý pro vylučování toxinů z našeho těla.

Močový měchýř a jeho funkce

Močový měchýř je dutý, roztažitelný orgán, který shromažďuje moč vyprodukovanou ledvinami. Nepotřebné zbytky tekutin následně vyloučí z organismu pomocí močové trubice.

Nerovnováha energií v těle

Podle tradiční čínské medicíny je zánět močových cest diagnostikován jako přebytek horka a vlhka v dolním ohřívači (oblast pod pupkem). Pokud energie neproudí správně, nastává nerovnováha a objevují se fyzické obtíže (bolesti při močení, časté močení, bolesti hlavy, ischias apod.). Rovněž se tato nerovnováha projeví na emoční úrovni, kdy pociťujeme podráždění, vztek, strach i deprese.

Příznaky zánětu močového měchýře

Onemocnění močových cest dokáže potrápit ženy i muže. Zánět obvykle začíná nepříjemným pálením či řezáním močové trubice, častějším močením, kalnou močí, zápachem, bolením v podbřišku a později se může objevit i krev v moči.

Jak předcházet nemocem močových cest

Při bakteriální infekci močového měchýře je vhodné zvýšit pitný režim, díky kterému se bakterie snadněji se odplaví z těla ven. Doporučujeme především čistou vodu, ale i bylinkové čaje. Vhodné jsou již předem připravené urologické čaje, ovšem můžete si připravit léčivý nálev z jednodruhových bylin, např. zlatobýl celík, kopřiva, přeslička, svízel, lichořeřišnice a medvědice.

 

Sáhněte i po tinkturách vrbovky, brusnice nebo břízy. Tepleji se oblékejte a své tělo prohřejte i zevnitř třeba poctivým vývarem, nezapomínejte do svého jídelníčku přidat fazole, hrách, ječmen, pohanku a také datle.

Rovněž sáhněte po doplňcích stravy, a to především po vitamínu C, D, B, zinku a omega 3. Vyzkoušejte i houbičky reishi, cordyceps, coriolus atd. Nápomocné jsou také éterické oleje (bergamot, cedr, bazalka, jalovec, santalové dřevo), které působí antibakteriálně. Nejen potraviny, bylinky a doplňky stravy mají pozitivní vliv při potížích močového ústrojí. Neméně důležitý je klidový režim, dostatečný spánek i naše psychická pohoda. Snažte se mít v teple oblast ledvin a chodidel.

 

Pokud potíže přetrvávají či jsou silnější, neodkládejte návštěvu lékaře. Jde-li o závažnější infekci, doktor nasadí antibiotika. Při jejich užívání doporučujeme užívat probiotika pro obnovení střevní mikroflóry.

Nechte si poradit od Matky přírody a i vy v lednu nabírejte nové síly a zbavte se všeho nepotřebného. Udržujte se v teple a naučte se odpouštět.