Prémiová káva z celého světa

Existuje legenda, která se traduje už stovky let. V arabských horách pásl pastýř své kozy, které začaly pojídat červené bobule z okolních keřů. Po spásání těchto bobulí začaly být kozy mnohem aktivnější, než byly předtím. A tyto zázračné plody pocházely z keře zvaného kávovník. V dnešní době patří káva mezi nejoblíbenější nápoje na světě a mnoho lidí začíná svůj den právě se šálkem lahodné kávy.

Jak degustovat kávu?

Při kávové degustaci hodnotíme několik faktorů – aciditu, tělo kávy, chuť a dochuť. Acidita není jen o kyselosti kávy, ale hodnotíme lehkost, svěžest a živelnost. Tělo kávy bývá plné, silné, slabé nebo i tučné a tenké. Při popisování chutě záleží na vymazlenosti našich chuťových pohárků. Existuje mnoho tónů a podtónů, a tak není vždy jednoduchý úkol rozeznat všechny chutě. Dochuť cítíme po spolknutí nápoje. Může být dlouhotrvající, jemná, ovocná, hořká i spálená.

Káva podle země původu

Kávovníky se pěstují po celém světě, od Latinské Ameriky přes Afriku, Arábii, Indii až k Oceánii. Díky rozdílným klimatickým podmínkám i způsobu pěstování má každá země unikátní kávová zrna.

Brazilská káva

Pro brazilskou kávu je typická nižší kyselost, plné tělo a čokoládová chuť. Nejznámější jsou oblasti Santos a Cerrado, kde se pěstuje odrůda arabika.

Dominikánská káva

Dominikánská republika nepatří mezi přední vývozce kávy, ale díky rozmanitým podmínkám pěstování, patří mezi oblíbence kávových gurmánů. Káva má bohatý chuťový profil, je zemitá, ořechová, čokoládová, ale i ovocná a kyselá. Mezi hlavní odrůdy patří arabika, najdou se však i oblasti pěstující odrůdu robusta.

Honduraská káva

Káva vyniká čokoládovou a oříškovou chutí, vyváženou kyselostí, karamelovými tóny a vanilkovým aromatem. Honduras se zaměřuje na pěstování arabiky.

Etiopská káva

Etiopie se považuje za rodiště kávy a tak není pochyb, že tato káva patří mezi nejlepší na světě. Je známá svými květinovými a ovocnými příchutěmi, vyšší kyselostí a středním tělem. Indická káva Tato káva je lahodná, sladká, téměř bez kyselosti. Obsahuje zemité tóny a květinovou vůni.

Indonéská káva

Kávovníkové plantáže se rozkládají ve vyšší nadmořské výšce, díky které je indonéská káva naprosto jedinečná. Vyznačuje je jemnou kyselostí, s čokoládovými tóny a kořenitou vůní.

Keňská káva

Vyšší nadmořská výška a vulkanická půda je zárukou lahodné kávy z Keni. Má podtóny černého rybízu i citronu, plné tělo, příjemnou kyselost a výraznou sladkost.

Mexická káva

Mexiko patří mezi kávové velmoci. Káva vyniká svou jemností, střední kyselostí a oříškovou chutí s tóny čokolády.

Kolumbijská káva

Kolumbijská arabika potěší plnou chutí, čokoládovými, karamelovými i ovocnými tóny. Kyselost závisí na oblasti pěstování. Jižní regiony mají nižší aciditu než regiony severní.

Guatemalská káva

Káva má střední až plné tělo, sladkou chuť a čokoládové tóny. Káva se pěstuje po celé zemi, ve vyšších nadmořských výškách i na svazích sopky.

Kostarická káva

Kostarický kávový průmysl důsledně dbá na nejvyšší kvalitu kávových zrn. Káva s vynikající chutí, ořechovými tóny, střední kyselostí a kořeněnou vůní.

Kubánská káva

Pokud milujete silnou kávu, tak pro vás bude kubánská káva to pravé ořechové. Vyznačuje se středním až plným tělem a především typickou kouřovou vůní.

Nikaragujská káva

Přestože se Nikaragua nevěnuje pěstování kávovníků tak dlouho, jako ostatní země, může se chlubit vyváženým chuťovým profilem, střední kyselostí, hladkým tělem a citrusovou chutí.

Papua Nová Guinea káva

Káva s ovocnou a kořeněnou chutí, která okouzlí oříškovou a květinovou vůní. Má střední kyselost a krémovou konzistenci.

Peruánská káva

Peruánská káva patří mezi ekologicky pěstované kávy, bez použití chemických hnojiv a pesticidů. Má příjemnou chuť, jemnou kyselost a lehké tělo.

Tanzanská káva

Káva z Tanzanie má střední až plné tělo, ovocnou chuť s tóny černého čaje.

Salvadorská káva

Káva se vyznačuje čistou chutí, jemnou kyselostí a karamelovými tóny.

Alternativy kávy

Pokud nepatříte mezi milovníky kávy, avšak toužíte po jejich benefitech (především vyšší stimulace fyzické a mentální výkonosti), můžete vyzkoušet jiné alternativy. Oblíbený je zelený čaj či černý čaj, který patří mezi přírodní stimulanty. Známý je i nápoj matcha, který podporuje soustředění a dobrou náladu. Za zmínku stojí i Yerba Maté, neboli lístky cesmíny paraguajské. Obsahuje kofein, theobromin a theofylin.

 

Pomoc nabízejí i výtažky z léčivých rostlin označované jako adaptogeny. V našem těle příznivě podporují fyzické a mentální pochody, což vede k lepšímu zvládání stresových situací. Dodávají tělu potřebnou energii.

 

Dáte přednost výběrové kávě ze světových plantáží nebo si raději vybere jinou alternativu? Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, přejeme vám příjemné chvíle se šálkem vašeho oblíbeného nápoje.