Vánoční mlsání

Každý rok většina z nás netrpělivě vyhlíží jeden z největších a nejkrásnějších svátků v roce - Vánoce. Ti nejmenší se těší především na dárečky pod stromečkem, starší se radují z rodinných setkání, ale určitě se všichni těšíme na vánoční cukroví a mlsání. To totiž neodmyslitelně patří mezi naše symboly Vánoc. A jednou z hlavních ingrediencí jsou různé druhy ořechů, oříšků, semínek či sušeného ovoce.

Zdravotní benefity ořechů

Ořechy nejen dobře chutnají, ale pyšní se celou škálou pozitivních vlastností na náš organismus. Vlašské ořechy jsou skvělou potravou pro náš mozek. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Mandle příznivě ovlivňují nervovou soustavu a pomáhají nám se vypořádat se stresem. Arašídy jsou bez cholesterolu a plné proteinu. Kešu oříšky nám dodávají energii a kokos obsahuje vyšší dávky hořčíku.

Ovoce

Na vánoční stůl patří také ovoce. Často si dopřáváme ovoce z exotických koutů světa. Nechybí nám ananas, mandarinky, pomeranče, rozinky, ale také fíky či datle. Právě datle patří mezi další symboly Vánoc. Přestože si tuto pochoutku nedopřáváme častěji během roku, k Vánocům neodmyslitelně patří. Vždyť datle pocházejí z místa narození Ježíška. Sušené datle mají vysokou energetickou hodnotu a pomáhají nám se lépe soustředit. Také snižují krevní tlak a prospívají vlasům, nehtům i pokožce. Datle můžete přidat do cukroví nebo je mlsat při sledování vánočních pohádek.

Až se u vás doma rozvoní cukroví, dopřejte si trocha nostalgie a vzpomeňte na ty kouzelné chvíle, kdy jste doma louskáčkem, nožem nebo třeba i kladívkem vylupovali jádra ořechů a těšili se na vánoční svátky. Skořápky vlašských ořechů nemusíte nutně vyhazovat. Vyrobte si z nich jednoduchou lodičku se zapálenou svíčkou a užijte si další vánoční tradici.

Vánoční přípravy nabírají rychlé obrátky a my vám přejeme klidné prožití těchto svátků.