BORŮVKA PLOD

Kód: 1390/50G
Neohodnoceno
od 69 Kč

Zvolte variantu

Plody obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom). Borůvky zlepšují noční vidění a šeroslepost; zlepšují imunitu a působí preventivně jako doplňující prostředek proti infekcím.

Detailní informace

váha: 50g
Skladem | 1390/50G
Můžeme doručit do: 11.5.2021
69 Kč
váha: 100g
Skladem | 1390/100
Můžeme doručit do: 11.5.2021
129 Kč
váha: 250g
Skladem | 1390/250
Můžeme doručit do: 11.5.2021
299 Kč
váha: 500g
Skladem | 1390/500
Můžeme doručit do: 11.5.2021
595 Kč
váha: 1000g
Skladem | 1390/50G2
Můžeme doručit do: 11.5.2021
1 190 Kč

Detailní popis produktu

Popis

Keřík až 50 cm vysoký s položeným kořenem, s kmínky plazivými a se zelenými ostrohrannými větvemi. Opadavé listy jsou tenké, asi 1 cm dlouhé, jsou podlouhle eliptické až podlouhle vejčité a jemně pilovité. Jednotlivé květy, až 5 mm veliké, vyrůstají z úžlabí listů, jsou obojaké a převislé. Mají baňkovitou, zelenavě červenou korunu se 4 - 5 ušty. Plodem jsou černé, modře ojíněné a mnohosemenné bobule. Kvete v květnu a červnu. Plody zrají od července do srpna.

Výskyt

Borůvka je rozšířená v Evropě, v severní Asii a v Severní Americe. U nás je hojná ve světlých, obzvláště jehličnatých lesích, na humózní, nepříliš suché půdě od nížin do alpínského pásma.

Sběr

Plod se sbírá v době úplné zralosti (červenec a srpen) ručně nebo hřebeny a suší se na slunci nebo ve stínu. Droga se musí dobře prosušit, aby nezplesnivěla a musí se i dokonale ukládat a chránit před hmyzem, který ji s oblibou napadá. Je bez pachu a má slabě svíravou a nakysle sladkou chuť. List se sbírá od června do konce září sdrhováním. Suší se ve stínu nebo na slunci. Umělá teplota nesmí být vyšší než 40°. Sušené listy si musí zachovat původní barvu.

Užití

Borůvky, modré plody brusnice borůvky malé asi jako hrášek je možno jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky, buchty, koláč atd. Jsou sladké a silně barví na tmavě modro až fialovo, tedy jsou i kvalitním přírodním barvivem. Rovněž znatelně zpevňují stolici: po jejich požití je dobře tvarovaná, tvrdá a tmavá - zelenohnědá. Senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: