Klíčení semínek: jak si doma jednoduše vypěstovat tyto zdravé pomocníky?

Nakličování semínek představuje levný a rychlý způsob, jak si v domácích podmínkách opatřit vysoce kvalitní zdroje vitaminů a minerálů, jsou bohaté na bílkoviny a enzymy. Stačí si je zakoupit online nebo zajít do obchodu se zdravou výživou a tam si za malý peníz semínka ke klíčení koupit. Již za několik dní se při pěstování v nakličovacích miskách či sklenicích můžete těšit z chutných klíčků, které jsou skvělým doplňkem pro přípravu vašich zdravých pokrmů.

Co všechno můžeme klíčit?

Ke klíčení jsou nejvhodnější luštěniny, jako jsou například čočka, fazolky mungo, hrášek nebo cizrna. Naklíčit můžete i semínka řeřichy, brokolice či směs semen na klíčení. V domácích podmínkách vám vyklíčí i obilniny, jako jsou špalda, oves, žito, ječmen, pohanka nebo dokonce slunečnicová semínka.

dreamstime_xxl_225845655

Jak si vypěstovat klíčky za pomoci naklíčovací sklenice?

Naklíčovací sklenice je jedním z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak si doma připravit během několika dní chutné a nutričně bohaté klíčky. První den vložte semena do sklenice, našroubujte víčko, zalejte dostatečným množstvím vody minimálně do ¾ nádoby a nechte namáčet po dobu uvedenou na obalu semen. Po skončení namáčení semena důkladně propláchněte vodou, obraťte sklenici dnem vzhůru a několikrát protřepejte, aby vytekla všechna voda. Umístěte sklenici na kovový stojánek šikmo víčkem dolů. Díky tomu bude moci přebytečná voda odkapat na keramickou misku podstavce. Sklenice by měla být umístěna na rovném povrchu na místě s pokojovou teplotou přibližně 20°C mimo dosah přímého světla a zdroje tepla.
Další dny je semena potřeba pravidelně promývat, aby se namočila a rychle klíčila. Pro zavlažení semen není nutné odstraňovat víčko ze sklenice. Sklenici naplňte přes sítko vodou a po 1–2 minutách vodu vylejte. Pak sklenici umístěte zpět na keramický podstavec. Promývání semen opakujte pravidelně nejméně 2x denně (ráno a večer) a vždy, když se bude zdát, že semena v lahvi vysychají, a to až do sklizení hotových klíčků. Tak jako první den, vždy při promývání opatrně protřepejte sklenici.


Rychlost růstu klíčků závisí na specifických vlastnostech naklíčovaného semena a okolní teplotě. Klíčky vyjměte ze sklenice a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce, kde se jejich růst velmi zpomalí. Před konzumací semena propláchnete vodou.

Použití naklíčených výhonků

Vypěstované klíčky jsou určeny k přímé konzumaci. V lednici v plastové nádobě vydrží přibližně pět dní. Nejlepší ale je, když si je rovnou po vyklíčení přidáte do zeleninového, luštěninového nebo těstovinového salátu. Dochutíte s nimi také své oblíbené pomazánky či dresinky. Pokud však ničemu z toho neholdujete, můžete si je dát jen tak s chlebem namazaným máslem, místo přílohy k masu nebo jen tak samostatně. Za vyzkoušení rozhodně stojí i mungo polévka nebo vaječná omeleta s naklíčenými luštěninami.