Kustovnice čínská (goji), ovoce krásy a mladosti

Představte si rostlinu, která má silné antioxidační účinky, je nabitá aktivními látkami a přináší krásu a mládi? Nejedná se o fantazii, ale o skutečnou superpotravinu, kterou nazýváme kustovnice čínská (goji). Dle staré čínské tradice prodlužuje život až o několik let. Tento keř, pocházející z Asie, dorůstá výšky 2 metrů, má listy mandlovitého tvaru a především známé červené plody, které jsou zdraví tolik prospěšné. Kustovnice je nenáročná na pěstování, roste i v méně kvalitní půdě, ovšem optimální jsou podmínky s dostatkem slunečního svitu a vláhy.

Co vše goji obsahuje?

Tato superpotravina je především silný antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí. Všechny části rostliny jsou léčivé, nejznámější a nejvíce používané jsou ovšem její plody. V těch najdeme všechny důležité látky potřebné pro naše tělo. Mezi ty nejdůležitější patří až 18 aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Dále je bohatým zdrojem zinku, železa, chromu, manganu, mědi a vitamínů C, E, B1 a B2. Obsahuje i vetší množství karotenoidů.

Jak goji působí na lidské tělo?

Goji se pyšní celou řadou benefitů na lidský organizmus. Sáhněte po těchto plodech, pokud potřebujete podpořit imunitní systém, dodat energii, regulovat hladinu krevního cukru a cholesterolu, podpořit zrakový aparát nebo odbourat stres a napětí. Tento všestranný pomocník je skvělý i při hubnutí nebo při regeneraci svalů.

Jak zařadit goji plody do jídelníčku?

Nejčastěji se setkáváme se sušenými plody, které se konzumují samostatně nebo se mohou přidávat do müsli, jogurtů, smoothie, salátů, dezertů a skvělé jsou i pro přípravu čaje. Ten připravíte jednoduše – 2-3 čajové lžičky sušených plodů zalijte 750ml vody, povařte 3 minuty a sceďte. Známé jsou i šťávy z goji nebo kapsle. Nepřehánějte to ovšem s vyššími dávkami kustovnice. Doporučená denní dávka je 6-15g plodů (tj. jedna polévková lžíce). Vyšší míra může vést k problémům se zažíváním. A pokud nechcete zažít bezesné noci, doporučuje se nekonzumovat plody po 17h.

Kustovnice čínská je nedílnou částí tradiční čínské medicíny už po mnoho staletí. Vyzkoušejte i vy tyto plody, které se konzumují jako ovoce, a pociťte zázračné účinky goji na vlastním těle.

Kopie návrhu Kopie návrhu Green Illustrations Foods For Healthy Hair Checklist Instagram Post (1080 × 480 px) (2)