Rakytník řešetlákový, okrasný keř s velkou zásobárnou vitamínů

Patříte mezi lidi, kteří hledají zdraví v přírodní lékárně? Sama příroda kolem nás je plná zázračných darů a jedním z nich je právě rakytník. Tento keř či malý strom sčítá několik druhů a je hojně rozšířený po celé Evropě i Asii. Rakytník je velice odolný, dobře se přizpůsobí nízkým teplotám, nevadí mu suchá ani písčitá půda díky rozsáhlému kořenovému systému pomáhá s řešením půdních erozí.

Sytě oranžové plody se doporučují sklízet až v zimě, jelikož mráz odstraní trpkost plodů a usnadní sklizeň. A právě 1 oranžová bobulka pokryje denní dávku vitamínu C, a tak je tato rostlina právem nazývána "sibiřský zázrak“.

Vliv rakytníku na naše zdraví

Rakytník je vysoce ceněný pro mnoho blahodárných účinků na lidský organizmus. Plody rakytníku obsahují vitamín C, A, B, E, F, D, K a P (zabraňuje rozkladu vitamínu C), jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin omega – 3,6,7 a 9 a dalších prospěšných látek. Rakytník zařaďte do svého jídelníčku, pokud chcete podpořit obranyschopnost organismu, udržet optimální hladinu cholesterolu, podpořit správnou funkci zažívacího ústrojí nebo si udržet zdravou pokožku.

Způsoby konzumace rakytníku

Rakytník má široké uplatnění v potravinářství a je tak možno ho konzumovat ve více variantách. Ze sušených plodů si připravíte lahodný čaj pro podporu imunity nebo je můžete konzumovat samostatně. Známý je také rakytníkový olej, který se užívá vnitřně i navenek. Olej regeneruje kůži a napomáhá při hojení akné, ekzémů a osvědčil se i jako maska na lámavé a poškozené vlasy. Pro zdravé mlsání můžete použít rakytníkovou šťávu nebo marmeládu, kterou si dochutíte jogurt, müsli, kaše nebo smoothie. V neposlední řadě lze užívat i tinkturu z rakytníku, která posiluje srdce, stimuluje imunitní systém a podporuje metabolismus.

Rakytník je možno užívat dlouhodobě, obvykle se doporučuje 1 lžička oleje denně jako prevence. Olej neužívejte vnitřně při zánětu žlučníku, jater a slinivky břišní. Vyšší množství může způsobit pálení žáhy. Rakytník je přírodní poklad, který je se hojně užívá v ajurvédě, čínské medicíně i tradičním bylinkářství. Zářivé bobulky podpoří váš imunitní systém, zvýší odolnost proti infekcím, zregenerují pokožku a podpoří dobrou náladu. Neváhejte a sami pociťte blahodárné účinky sibiřského zázraku.