Prozkoumejte svět dubnových bylinek: sběr, sušení a skladování

S příchodem jara se začíná probouzet příroda z dlouhého zimního spánku a začínají růst bylinky, které nám přinášejí zdravotní benefity. První jarní bylinky vykukovaly již v březnu a nabízeli nám příležitost obohatit naši zelenou lékarničku. Vychutnejte si hřejivé paprsky jarního slunce a vydejte se na sběr těchto prvních jarních bylin.

Pro které dubnové bylinky se máte vydat?

Po zimních měsících je potřeba očistit naše orgány a celé tělo. Jarní bylinky nám pomáhají zbavit se nahromaděných škodlivin, stejně jako nám mohou být nápomocné při jarní únavě a nachlazení. Sběr bylinek je nejdůležitější částí celého procesu. Pro sběr dubnových bylinek si zvolte především neznečištěné místo ve vašem okolí. Nezapomeňte sbírat pouze rostliny, které dobře znáte a které nejsou chráněné.

Návrh bez názvu - 2023-04-15T174730.348

Kopřivu dvoudomé začněte sbírat v dubnu, kdy obsahuje nejvíce účinných látek. Ale pozor, kopřiva má ostré chloupky, takže noste ochranné rukavice a sbírejte pouze mladé vrcholky.

Tyto bylinky rostoucí v dubnu určitě nepropásněte:

  • Kopřiva dvoudomá - obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, včetně železa, hořčíku a vápníku. Můžete ji použít jako přísadu do smoothie nebo ji sušit a používat jako čaj.
  • Kontryhel obecný - má protizánětlivé a analgetické účinky, což znamená, že může pomoci snížit zánět a bolest v těle. Má pozitivní vliv na ženské zdravotní potíže.
  • Bříza bělokorá - působí příznivě na fungování močových cest a ledvin.
  • Smetánka lékařská (pampeliška) – napomáhá k normální činnosti trávení, působí také jako prebiotikum a zároveň podporuje vylučování a pročištění organismu. Přispívá k normální činnosti močové soustavy.
  • Ostropestřec mariánský – je známý především jeho blahodárný vliv na játra. Přispívá k jejich pročištění i správnému fungování. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a chrání buňky před oxidativním stresem.
  • Kokoška pastuší tobolka – přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému. Udržuje komfort v období před a během menstruace.
  • Hluchavka bílá – přispívá k zachování normální činnosti dýchacího systému a také napomáhá vylučování vody z organismu. Příznivě ovlivňuje trávení a chuť k jídlu.
  • Lichořeřišnice větší – obsahuje silice a fenolické sloučeniny, které mají výrazné antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky.
  • Brusnice brusinka – napomáhá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Má pozitivní vliv na normální činnost kardiovaskulární. Podporují správnou činnost gastrointestinálního traktu a střev.

Mezi další dubnové bylinky patří olše lepkavá, pitulník žlutý, popenec břečťanovitý, sedmikráska chudobka, trnka slivoň, tužebník jilmový, violka vonná, medvědice lékařská, čekanka obecná, mačka ladní, kalina obecná, pýr plazivý, podběl a další.

Jak správně sušit a skladovat bylinky

Nasbírali jsme bylinky a teď je důležité je správně usušit, aby si zachovaly své léčivé vlastnosti. Bylinky není nutné umývat, pokud nejsou znečištěné, ale můžete je opláchnout a osušit, pokud je to nutné. Existuje několik způsobů, jak sušit bylinky. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak sušit bylinky, je pověsit je na suchém a větraném místě. Bylinky stačí uložit do tenké vrstvy, je důležité, aby se bylinky nelepily a měly dostatek prostoru na sušení. Byliny je nutné otáčet pravidelně, aby se vysušily rovnoměrně ze všech stran.

Další možností je sušení v sušičce na ovoce a zeleninu nebo v sušičce na bylinky. Tyto sušičky jsou speciálně navržené pro sušení bylinek a umožňují kontrolu teploty a vlhkosti. Sušičky jsou rychlejší a praktičtější, ale nejsou nutně lepší než sušení na vzduchu.

Vhodné jsou vzduchotěsné a dobře uzavíratelné nádoby. Vystačíte si se šroubovacími sklenicemi nebo vzduchotěsnými plechovými či plastovými potravinářskými krabicemi. Bylinky můžete uschovat také do skleněných nádob, ovšem nezapomeňte je umístit do tmavé části mimo dosah slunečních paprsků, nejlépe do suché, větrané místnosti se stabilní teplotou. Pokud budete dodržovat správné postupy, můžete si být jisti, že si zachováte nejen vůni a chuť bylinek, ale také jejich léčivé účinky. Je důležité vyhnout se skladování bylinek na vlhkém místě, protože nám mohou shnít nebo zplesnivět.