Duben a detoxikace jater pomocí bylin

V průběhu března jsme se zaměřili na posílení důležitého orgánu - žlučníku. Duben je měsícem jara a také nového začátku. Toto období je považováno za jedno z nejlepších pro detoxikaci a očistu těla. Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle, které hrají klíčovou roli v řadě důležitých funkcí, jako je detoxikace metabolismus, trávení a imunitní systém. Kromě toho jsou játra jediným orgánem v těle, který má schopnost regenerace, což znamená, že se mohou obnovovat po poškození. Zdraví jater může být ovlivněno špatnými stravovacími návyky, stresovým životním stylem a různými druhy onemocnění.

Funkce jater

Játra hrají důležitou roli v metabolismu tuků, bílkovin a sacharidů, a také při ukládání vitamínů a minerálů. Produkují žluč, která pomáhá trávit tuky, a také jsou zodpovědná za detoxikaci těla, tj. odstraňování škodlivých látek a toxinů.

Onemocnění jater

Onemocnění jater mohou být způsobena různými faktory, jako jsou viry, nadměrná konzumace alkoholu a toxických látek a některá autoimunitní onemocnění. Mezi nejčastější jaterní onemocnění patří tuková játra, hepatitida a cirhóza.

Tuková játra jsou způsobena příliš mnoho tukových buněk v játrech, a také může být způsobena nadměrnou konzumací alkoholu nebo špatnými stravovacími návyky. Pokud se tuková játra neléčí, mohou se vyvinout do závažnější formy onemocnění jater, jako je například cirhóza. Hepatitida je zánětlivé onemocnění jater způsobené virem. Symptomy hepatitidy zahrnují žloutenku, nevolnost, zvracení, únava a horečku. Cirhóza jater je progresivní jaterní onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě normálního jaterního tkáně a nahrazování jizevnatou tkání. To může vést k celkovému selhání jater a vážnému zdravotnímu stavu. Cirhóza jater je obvykle spojena s chronickým alkoholismem nebo s chronickým virovým zánětem jater (hepatitidou B a C).

Játra a nerovnováha v těle

Podle tradiční čínské medicíny jsou játra spojena s elementem dřeva a jsou nejaktivnějším orgánem v jarní sezóně. Pokud jsou v nerovnováze, objeví se některý z následujících symptomů:

  • Emoční nestabilita, jako jsou výkyvy nálad, podrážděnost a deprese.
  • Trávicí potíže, jako jsou zácpa, průjem a nadýmání.
  • Bolesti hlavy, migrény a závratě.
  • Poruchy spánku a úzkost.

Jak předcházet onemocnění jater

V tradiční medicíně se již dlouho využívají různé byliny, které mají prospěšný vliv na játra a pomáhají při jejich regeneraci a detoxikaci.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je jednou z nejúčinnějších bylin pro podporu jater. Obsahuje silné antioxidanty nazývané silymariny, které pomáhají chránit játra před poškozením a podporují regeneraci jaterních buněk. Ostropestřec se také používá k léčbě jaterních onemocnění, jako je cirhóza jater, jaterní selhání a toxické poškození jater.

Kurkuma

Kurkuma má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, díky kterým může pomoci chránit játra před poškozením a podporovat zdravou jaterní funkci. Kurkuma se také používá k podpoře imunitního systému a k léčbě zánětlivých onemocnění.

Artyčok

Artyčok obsahuje látky, které podporují normální funkci jater a podporují vylučování žluči. Artyčok se také používá k léčbě jaterních onemocnění, jako jsou žlučové kameny a toxické poškození jater.

Mezi další bylinky napomáhající léčbě jater patří čekanka, lopuch, oman, pampeliška, černá ředkev, měsíček, řebříček, lnice, řepík a zeměžluč. Z břízy, fenyklu, kontryhele, řepíku, svízele, truskavce a třezalky si připravte čaj na očistu jater. Čaj připravujeme jako nálev, tj. 1 čajovou lžičku přelijeme 250 ml vroucí vody, louhujeme 10 - 15 minut a poté scedíme. Byliny mícháme je stejným dílem. Doporučujeme pít šálek denně, nejlépe před jídlem.

Příprava čaje pro posílení jater

Ostropestřec obsahuje mnoho prospěšných látek, z nichž mnohé jsou lipofilní (rozpustné v tucích), a proto lze tyto látky lze získat z rostliny nejlépe pomocí oleje.

Játra jsou spojena s energií jangu, což znamená, že jsou aktivní až v době, kdy je tělo v klidu. Proto je důležité dávat pozor na svůj spánek a odpočinek a věnovat se aktivitám, které uklidňují mysl. Strava by měla být lehká, snadno stravitelná a obsahovat dostatek zeleniny a ovocných šťáv. Měli byste se vyhnout těžkým a mastným jídlům, stejně jako příliš sladkým nebo pikantním jídlům.

Nezapomínejte ani na pravidelný pohyb. Pro podporu zdraví jater jsou vhodné pohybové aktivity jako tai-chi, jóga a qigong, které pomáhají zlepšit cirkulaci krve a energetické toky v těle. A v neposlední řadě je důležité věnovat pozornost svému emocionálnímu stavu a věnovat se aktivitám, které pomáhají uvolnit stres a napětí. Je vhodné věnovat pozornost svému životnímu stylu, stravě a pohybu, abychom podpořili zdraví jater v této době.