Tipy na jarní sběr a sušení bylinek

S příchodem jara nastává i vhodné období pro sběr léčivých bylinek a jejich následné sušení. Sběr bylin je skvělou aktivitou pro všechny, kteří mají rádi přírodu a kteří si chtějí užít chuť i vůni bylinek po celý rok. Můžete si vytvořit zásoby do vaší domácí lékárničky a podle potřeby si z bylinek připravovat čaje, koupele, koření nebo je přidávat do kosmetických výrobků.

Jak sbírat první jarní bylinky

Je vhodné se seznámit s rostlinami, které chcete sbírat. U některých léčivek využijete kořeny, u jiných zase listy nebo květy. Vyberte si místo, které není kontaminované toxickými látkami, jako jsou průmyslové oblasti, silnice nebo zemědělská půda. Je důležité sbírat bylinky ve správnou dobu, aby měly co nejvíce účinných látek a aby byly co nejchutnější. Vydejte se pro ně za suchého a slunného počasí. Vyhněte se sběru po dešti, protože rostliny mohou být plné vlhkosti a hůře se suší. Také rostlinky nedávejte do igelitových tašek, kde se mohou zapařit. Vhodné jsou plátěné tašky nebo proutěné košíčky.

Žlučník

Bylinky vhodné pro sběr na jaře

V březnu můžeme začít sbírat spoustu léčivek, mezi které patří například:

  • Sedmikráska chudobka (květ, list) – bylinka, která se na našem území vyskytuje v hojné míře, přispívá k látkové výměně, má protizánětlivý účinek, podporuje vykašlávání a má močopudné účinky. Listy můžeme využít jako obklady na ranky nebo vyrážky.
  • Prvosenka jarní (květ) – petrklíč patří mezi první posly jara. Jemně medová chuť působí proti kašli. Bylinka má močopudný účinek a je vhodná pro jarní detoxikaci.
  • Medvědí česnek (list) – díky svým silným detoxikačním účinkům je tato bylina vhodná pro jarní očistu našeho těla. Podporuje trávení a napomáhá čištění ledvin.
  • Podběl lékařský (květ, list) – rostlinka se žlutými květy zmírňuje nemoci horních cest dýchacích. Listy podbělu se používají jako obklad na rány, ekzémy a záněty.
  • Pampeliška lékařská (kořen) – pampeliška působí příznivě na plíce, játra, močový měchýř a střeva. Mírní svědění kůže a vyrážky.
  • Kostival lékařský (kořen) – mohutná rostlina podporuje hojení ran. Mírní křeče a urychluje léčbu zlomenin a poškození svalů, šlach nebo kloubů.
  • Kopřiva dvoudomá (nať, kořen) – sbíráme především mladé a zdravé rostlinky. Kopřiva obsahuje vitamíny, minerály a třísloviny. Má močopudné účinky a příznivě ovlivňuje kvalitu vlasů.
  • Jmelí bílé (nať) – jmelí reguluje krevní tlak, posiluje srdce i krevní oběh. Při gynekologických problémech si můžeme připravit sedací koupel.
  • Plicník lékařský (kvetoucí nať) – už podle názvu je plicník vhodný při onemocnění dýchacího ústrojí. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky.
  • Vlaštovičník větší (nať) – bylinka se tradičně používá při léčbě bradavic. Působí pozitivně na centrální nervový systém, zvyšuje krevní tlak a uvolňuje křeče.
  • Bříza bělokorá (čerstvá míza) – mízu získáváme ustřižením větvičky, nenavrtáváme strom. Pomáhá při revmatismu, dně i hemeroidech. Je vhodná i pro regeneraci vlasů a zbavení se lupů.
  • Devětsil lékařský (list, kořen) – bylinka napomáhá pocení a příznivě bojuje proti horečce.

Mezi další bylinky, které jsou vhodné pro sběr na jaře, patří bršlice kozí noha (list, kořen), olše lepkavá (kůra větviček, list), popenec břečťanovitý (nať), mokrýš střídavolistý (kvetoucí nať), křídlatka japonská, česká, sachalinská (kořen, nať), ptačinec prostřední (nať – přímá konzumace, nesuší se), pažitka lesní (nať), orsej jarní (cibulky), líska (jehnědy – jen ve výše položených místech).

Jak sušit bylinky

Hned po sběru se doporučuje bylinky i sušit, aby se předešlo zapaření rostlinek. Jednotlivé části neumývejte, můžete je však nařezat na menší kousky. Rozložte je na plachtu, utěrku, rošt, síta nebo čistý papír. Sušte je v tenkých vrstvách na suchém, stinném a větraném místě, popřípadě v sušičce. Doba sušení závisí na obsahu vlhkosti.

Kde bylinky uchovávat

Pro uchovávání sušených bylin jsou vhodné sklenice nebo uzavíratelné krabice. Bylinky musí být na suchém a tmavém místě, při vhodném usušení a uskladnění vám vydrží 12 – 24 měsíců.

 

Sběr a sušení bylinek je nejen účinným způsobem, jak si zajistit přísun přírodních látek pro vaše zdraví, ale také příležitostí pro relaxaci a nalezení rovnováhy a harmonie pro tělo i mysl.