Superpotraviny 3.část

Superpotraviny můžete zařadit do každodenního jídelníčku. Chia semínka se dají přidat do jogurtu a matcha do smoothie.

Chia

Co to je?

Jedná se o semínka šalvěje hispánské, která roste v některých oblastech Jižní a Střední Ameriky. Mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí vytvořit a je třeba ho doplňovat pomocí stravy. Je v nich také obsaženo vysoké množství vlákniny, draslíku, sodíku, železa, fosforu a dalších minerálů a vitaminy skupiny B. Velmi dobře na sebe váže vodu, což má dobrý vliv při jakékoli fyzické aktivitě. Jsou tedy oblíbené u běžců na dlouhé trati.

Jak je použít?

Nejčastěji se přidávají do jogurtů, müsli, smoothie nebo jako posyp na palačinky a dezerty. Když je namočíte do vody (mléka), stane se z nich gel (puding). Můžete narazit na bílou nebo černou barvu, oba druhy mají mírně oříškovou chuť.

Jak Vám prospějí a kde je koupit?

Semínka napomáhají správné funkci ledvin, jater, plic, srdce, snižují riziko vzniku cukrovky a napomáhají vzniku Alzheimerovy choroby. Zpomalují také proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry, tedy jsou vhodné při dietě. Dají se koupit už ve všech supermarketech a prodejných biopotravin.

Matcha

Co to je?

Matcha je tradiční japonský zelený čaj s obsahem vitamínů (A, B1, B2, B12, C, P), minerálů (vápník, železo, draslík, fluor, zinek), vlákniny, aminokyselin a antioxidantů. Nejedná se o fermentovaný produkt a je tedy na poli zdravé výživy hotový zázrak. Dodává energii, zlepšuje soustředěnost, zklidňuje, slouží jako prevence proti rakovině, zrychluje metabolismus a zmenšuje chuť na jídlo, má také detoxikační účinky a zpomaluje stárnutí.

Jak ho použít?

Nejlepší je na přípravu čaje, akorát je třeba ho po zalití vodou šlehat metličkou nebo v šejkru, aby se nevytvořily hrudky. Můžete ho také použít do dezertů na obarvení nebo na finální dekoraci.

Jak Vám prospěje a kde ho koupit?

Jeho pěstování je specifické a díky následnému zpracování se zvyšují všechny pozitivní účinky zeleného čaje, obsahuje tedy až 137x víc katechinů než běžný zelený čaj. Katechiny napomáhají efektivnímu štěpení tuků a mají tedy pozitivní vliv na hubnutí. Koupit jej můžete ve zdravých výživách anebo na e-shopu, kde mají zelené potraviny.